Blogy Blbne.cz a Svetu.cz budou k 16.08.2025 zrušeny. Díky AI a blokování reklamy nevydělají ani na doménu natož na server. :(
Konečně jsem se - po více než měsíci od premiéry - včera dostal na T4ku. Co je to T4ka? Oficiálně se nový díl jedné z nejslavnějších sci-fi ság jmenuje Terminator Salvation (čili Spasení), ale my fanoušci celé ságy to prostě máme rozdělené na T1-T4...
Hodnotit T1ku a T2ku je zbytečné - jde o nejlepší snímky v historii daného žánru, s nimiž se můžou srovnávat leda tak první Vetřelci, ale zajímavé je, že terminátoří série vlastně kopíruje tu vetřeleckou. Aspoň pro mě. První dva díly klasika, trojka nic moc a čtyřka zase super. Přesně takhle jsem to měl s kyselinotvornýma potvůrkama "kostnaté prdele" Sigi Replayové, přesně takhle to mám s potomky kalifornského guvernéra Arnieho "T" Schw.
Ačkoli většina odborníků a kupodivu i fanoušků série na čtyřce nenechala nit suchou a i já se T4 bál (kvůli tomu, že se celý odehrává v budoucnosti, uprostřed bojů - které samotné mě nijak zvlášť neberou), nakonec rejžu McG musím pochválit, neboť se absolutně nemá za co stydět. Propojil směsici řežby mezi stroji a bojovníky odporu (Odboje) příběhem. Příběhem přehledně vysvětleným, příběhem s jemným nádechem ironie, erotiky, překvapení, ale i s varováním - jak by planeta mohla dopadnout, pokud se nepřestaneme chovat jako egoističtí hrabiví sobci! Tohle vše mě na prvních dvou dílech Terminátora fascinovalo, tohle se po určité proluce ve třetím dílu (který byl jen o předpokládaném koukání na sličnou zlou skandinávskou terminátorku) opět vrací v míře přímo vrchovaté. A i ta kočka je tu zase. Modelka (tvář Maximu) Moon Bloodgoodová jako pilotka-stíhačka Blair Williamsová je opravdu baba k nakousnutí a navíc stojí na straně dobra, takže... co víc si přát?!
Moon se Samem
Oficiální popis děje (s mou mírnou úpravou) zní: V tomto velmi očekávaném pokračování série Terminátor, která se bude odehrávat v roce 2018, hraje Christian Bale hlavní roli Johna Connora, muže vybraného osudem jako vůdce lidského povstání proti Skynetu a jeho armádě terminátorů. Ale tato budoucnost, ve kterou Connor věřil, se změní, když potká muže jménem Marcus Wright (Sam Worthington), odsouzence na smrt. Ačkoli mu samozřejmě nevěří (po jednom zásadním odhalení), nakonec pánové spojí své síly. Když se Skynet připravuje na závěrečný masakr, Connor a Marcus se společně vypravují do nitra Skynetu, aby zde odhalili strašné tajemství skryté za plánovaným vyhlazením lidstva.
A navíc, konec T4ky slibuje další pokračování. Což přiznali i producenti - že plánují hned tři díly najednou. Všechny by se měly odehrávat v budoucnosti - první se zabýval počátkem vzpoury lidí proti strojům, druhý bude o prolomení obrany Skynetu a třetí potom o definitivní porážce strojů.
Děj naštěstí není nijak provázán s aktuálně vysílaným "T" seriálem Sarah Connor Chronicles, který opustil děj popsaný v T3 a nabízí lidem další možnost, jak odvrátit Soudný den. Nemluvě o tom, že hlavní roli v seriálu hraje opět matka hrdinka Sarah Connorová, která je už podle T3 několik let mrtvá. Filmový T4 naštěstí navazuje na konec T3, tedy v situaci, kdy Soudný den proběhl, stroje zaútočily a Sarah je mrtvá...
Nenechte se proto odradit negativními recenzemi a vydejte se do roku 2018, jedné z verzí naší nedaleké budoucnosti. Stroje útočí, ale naděje pro lidstvo žije!
Fotografie převzaty z http://film.moviezone.cz
RE: "T4" | ivana | 08. 07. 2009 - 16:42 |
![]() |
romča | 08. 07. 2009 - 17:22 |
![]() |
ivana | 08. 07. 2009 - 18:21 |
![]() |
romča | 08. 07. 2009 - 19:37 |
![]() |
ivana | 10. 07. 2009 - 10:46 |